× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Hodnotenie Tipsportligistov po Švajčiarskom pohári


14.12.2019

Ani druhá tohto sezónna reprezentačná akcia neskončila podľa predstáv fanúšikov, hráčov či realizačného tímu národného výberu. Slovenskí reprezentanti obsadili rovnako ako na Nemeckom pohári, posledné miesto, ktoré im po prehrách s Olympijským výberom Ruska (2:3 po samostatných nájazdoch) a následnej prehry 1:4 s Nórskom, žiaľ, oprávnene patrí. O tom, kto z Tipsportligových hráčov sa predstaví v drese Slovenska na Švajčiarskom pohári, aj s určitými očakávaniami od jednotlivých hráčov, sme pred turnajom informovali v našom článku. Do akej miery sa tieto očakávania podarilo naplniť, to sa pokúsime zhoodnotiť v nasledujúcich riadkoch.

 

Vo výbere trénera Craiga Ramsayho sa predstavilo 13 hráčov našej najvyššej súťaže, všetci okrem brankára Mateja Tomeka vykorčuľovali na ľad v oboch stretnutiach. Zvyšok tímu dopĺňali hráči z ostatných európskych súťaží. S celkovým výkonom mužstva však nemôže panovať spokojnosť, či už ide o herný prejav, alebo samotné výsledky. Začiatok turnaja bol síce veľmi dobrý, v prvej tretine zápasu s Ruskom sme viedli 2:0 a podobný prejav sa zachoval aj počas druhej tretiny, zlom zápasu však nastal v tretej tretine a následných samostatných nájazdoch. B - výber Ruska v tretej tretine vyrovnal a v nájazdoch si naši hráči nedokázali poradiť s gólmanom Ruska. Naopak, Rusi prekonali brankára Tomeka trikrát a zaslúžene si pripísali víťazstvo.

 

Premiéra Mateja Tomeka v  bráne Slovenska však zlá nebola, vo viacerých situáciach mužstvo podržal a nedostal ani lacné góly. Na šikovnosť ruských hráčov však ešte nedozrel. Sám Tomek sa po zápase vyjadril, že "sa cítil dobre a s premiérou je spokojný". Podobný názor na jeho adresu vyjadril aj asistent trénera Ján Pardavý: "Za góly nemôže, chytal spoľahlivo a pôsobil pokojným dojmom. Mal niekoľko zázračných zákrokov a dával nám šancu. Jeho výkon bol skvelý." Ak sa na tohto mladého brankára pozrieme cez čísla, jeho percentuálna úspešnosť zákrokov sa v tomto zápase vyšplhala na 91,18 %, čo vôbec nie je zlé číslo. V zápase proti Nórsku však už priestor nedostal, a tak sa ako jediný z Tipsportligistov predstavil len v jednom zápase.

 

Problémom slovenských reprezentantov bol najmä útok, v dvoch zápasoch sme skórovali len trikrát. To by na víťazstvo stačilo iba v prípade, ak by obrana s brankárom neinkasovali ani jeden gól, čo sa však nestalo. Potešitelný je ale fakt, že vo všetkých troch góloch mali prsty hráči z Tipsport ligy. Úplne prvý gól na turnaji bol dokonca čistou spoluprácou tipsportligistov, po prihrávkach Matouška a Ziga skóroval Michael Vandas. Pri druhom góle Rusom si asistenciu pripísal Radovan Puliš. V nájazdoch sa okrem Libora Hudáčka predstavili Peter Zuzin aj Marcel Haščák, ani jeden z nich však neskóroval, hoci druhý menovaný nastrelil pri nájazde žŕdku. Haščák si zaváhanie napravil v zápase proti Nórsku, v ktorom jediný gól Slovákov vsietil práve on. Naši reprezentanti ale viac v útoku nevymysleli, nepridali žiadny ďalší gól a preto sa ani nemohli tešiť z víťazstva. Ak sa teda zameriame na jednotlivých hráčov, určitá spokojnosť môže byť napríklad so spomínaným Haščákom, ktorý jeden gól dal, vypracoval si aj niekoľko ďalších šancí v oboch zápasoch, no ako sám povedal, "niekedy sme zbytočne nahrávali, robil som to aj ja sám, pritom v extralige nenahrávam, strieľam."

 

Rovnako Michael Vandas si svoj štandard zahral a podarilo sa mu skórovať, mal aj niekoľko ďalších dobrých šancí. Viac sa čakalo napríklad od Tomáša Ziga, ktorý si pripísal len jednu asistenciu, niekoľko šancí mal aj Matoušek. V prípade Zuzina sme síce zaznamenali jednu asistenciu, mal však "podiel" na druhom góle Nórska, kedy nedostatočne dostúpil strielajúceho hráča a navyše svojou hokejkou tečoval puk do vlastnej siete. Vypracovali si však aj niekoľko šancí, no rovnako ako v samostatný nájazd, ich nepremenil, inak jeho výkon nebol zlý.  Výraznejšie sa nepresadili ani mladíci Hecl s Kollárom a viac sa určite očakávalo aj od Radovana Puliša, i keď v reprezentácii mal trochu iné úlohy ako v lige. Z celkového hľadiska si však Tipsportligisti svoje úlohy v útoku viac - menej splnili, dokázali sa presadiť aj bodovo, dokonca oveľa viac ako hráči zahraničných líg. Práve tí totiž mali byť hlavnými ťahúňmi v zápasoch, no nestalo sa tak. Ak by sa však bodovo pridali k hráčom Tipsportligy, možno by bol konečný rezultát zápasov odlišný.

 

Ani obranná hra tímu, na ktorej si v poslednom čase naše mužstvo výraznejšie zakladá, nebola dobrá. A to nie len z pohľadu hráčov extraligy, ale aj ako celku. Najmä zápas proti Nórsku nevyšiel Patrikovi Kochovi, ktorý svojou nešťastnou prihrávkou rovno na hokejku Karteruda posadil Nórov na koňa. Lepší výkon sa očakával aj od Ivana Ďatelinku, očakávaná podpora ofenzívy od Lukáša Kozáka taktiež nebola dostatočná, i keď aj on mal zrejme trochu iné úlohy, než v Poprade, a viac sa zameriaval na defenzívu. Spokojnosť môže byť asi len s Martinom Štajnochom, ten si svoje defenzívne úlohy plnil dostatočne. Opäť ale treba dodať, že obrana nestála len na hráčoch našej najvyššej súťaže, lídrami mali byť aj hráči zo ostatných európskych súťaží.

 

Nášmu výberu teda k lepšiemu výsledku chýbala väčšia jednoduchosť, lepší pohyb a rýchlejšie korčuľovanie, premieňanie presilových hier - zo siedmich naši reprezentanti nepremenili ani jednu - a vyvarovanie sa individuálnych chýb. Ak by sa hra predvedená v prvých dvoch tretinách proti Rusku preniesla aj do zápasu s Nórskom, mohol byť aj celkový pocit z turnaja výrazne lepší.

 

Na záver nesmieme opomenúť Jorgena Karteruda. Nórsky útočník HK Poprad si v zápase proti Slovensku pripísal na svoje konto dva góly, najmä pri tom prvom ukázal veľmi dobré čítanie hry a zachytil rozohrávku Patrika Kocha, z ktorej sa mu následne podarilo aj skórovať. Druhý gól pridával do prázdnej brány v poslednej sekunde zápasu. Z mini popradského duelu Karterud - Kozák vyšiel lepšie nórsky legionár a tak jeho návrat pod Tatry bude o čosi veselší.  

PODOBNÉ ČLÁNKY